Parcul National Domogled-Cerna

Infiintat in anul 1990, Parcul National Domogled-Valea Cernei are ca principal scop si obiective:

  • conservarea ecosistemelor si biodiversitatii de mare valoare
  • promovarea valorilor din aceasta zona prin dezvoltarea turismului durabil
  • oferirea unui mediu de recreere cu respectarea legilor mediului.

Ca arie protejata, corespunde categoriei II UICN, incadrandu-se titulaturii de „Parc National: arie protejata administrata in special pentru protectia ecosistemelor si pentru recreere”.

LOCALIZARE

Parcul National Domogled-Valea Cernei se afla situat in latura de sud-vest a tarii si anume in extremitatea sud-vestica a Carpatilor Meridionali. Din punct de vedere geografic, Parcul National se inscrie total in spatiul montan si cuprinde un intreg bazin hidrografic, in partea vestica fiind marginit de masivul Godeanu si Muntii Cernei, iar in partea estica de Muntii Valcanului si Mehedinti. Suprafata parcului national este de 61.211 ha, din care 46.931 ha padure, iar 19.170 ha zona de conservare speciala.

CAI DE ACCES

Accesul catre Parcul National Domogled-Valea Cernei este posibil pe doua cai:

  • DN 6 Bucuresti – Timisoara in dreptul localitatii Baile Herculane
  • DN 67 D Baile Herculane – Targu Jiu in dreptul localitatii Godeanu si drumul judetean Pades – Valea Mare in dreptul localitatii Pades-Gorj

DESCRIERE

Cadrul natural in care este situat Parcului National Domogled – Valea Cernei este inzestrat cu o serie de valori incontestabile datorita carora pe suprafata arealului protejat se pot desfasura activitati ce respecta mediul inconjurator.

Parcul National Domogled – Valea Cernei este o arie protejata cu un peisaj pitoresc de o frumusete inegalabila.

Pe intreaga suprafata a parcului exista elemente geografice, geologice si biologice ce ii consolideaza unicitatea.

Relieful carstic din Parcul National Domogled – Valea Cernei este foarte reprezentativ, fiind inegal distribuit, cu o valoare stiintifica de exceptie atat pe plan national cat si international. Totodata existenta formatiunilor calcaroase confera parcului o valoare peisagistica de renume prin imbinarea armonioasa a elementelor de roca si vegetatie, care necesita conservare si protectie.

Bogatia si raritatea fenomenelor naturale: geomorfologice, speologice, floristice si faunistice au atras atentia naturalistilor si au cauzat existenta rezervatiilor naturale cuprinse de Parcul National Domogled – Valea Cernei.

Rezervatia Domogled este printre primele rezervatii infiintate in Romania si este inzestrata cu o bogatie faunistica si floristica de amploare, exceland prin diversitatea insectelor. Fauna de lepidoptere cu nucleul in rezervatia aminitita mai sus reprezinta la ora actuala circa 45% din fauna de lepidoptere a Romaniei, concentrata pe o suprafata de circa 0,2% din intreaga suprafata a tarii.

Mamiferele salbatice mari traiesc retrase in inima padurilor cu precadere in jumatatea superioara a bazinului Cernei, aceasta zona fiind caracterizata de o bogatie mare a mamiferelor importante din Europa. Ursus arctos (ursul brun), Lynx lynx (rasul) sunt speciile care se intalnesc pe suprafata ariei protejate marind biodiversitatea acesteia.

Apropierea de marile calde ale continentului Adriatica si Mediterana a facilitat refugiul si concentrarea in habitatul sau a numeroase specii de flora si asociatii unice sau foarte rare in lume, care isi conserva misterul lor primordial. Amintim: Alunul turcesc, Colchicum haynaldi (specie de brandusa), Cornutelul banatean, Hypericum rochelii (specie de pojarnita), Astragalus depressus (specie de cosaci), Laleaua pestrita (Frittilaria meleagris).

Insa poate cea mai reprezentativa specie intalnita este Pinul Negru de Banat (pinus nigra, ssp.banatica), specie endemica, care se mai intalneste doar in cateva locuri din tara, toate in vecinatati ale Parcului National.

Aceasta specie este renumita pentru rezistenta si adaptarea sa in conditii stationale vitrege, ceea ce inseamna ca se dezvolta pe stanci abrupte dezgolite (fara sol). Extinderea ei este continua si pe mari suprafete, formand arborete de mare valoare peisagistica.