Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei în parteneriat cu Primăria Băile-Herculane organizează la Băile-Herculane a X-a ediţie a Festivalului „Pinul negru Bănăţean”, în data de 31.05.2014. Festivalul este o acţiune iniţiată în cadrul Proiectului LIFENAT04/RO/000225 Pădurile de Pin Negru de Banat – Parte a reţelei NATURA 2000, implementat în perioada 2004-2007. Obiectivul proiectului a fost: „Conservarea pe termen lung a pădurilor sub-Mediteraneene de Pinus Nigra Banatica, incluse în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei”.
Festivalul „Pinul negru Bănăţean” este o bună oportunitate de diseminare şi promovare a informaţiilor de interes local, regional şi naţional, în ceea ce priveşte importanţa de protecţie şi menţinere a acestor păduri pe plan European. În această dată, se sărbătoreşte şi Ziua Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
În cadrul festivalului comunităţile, care au interese în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi nu numai, se vor implica direct prin participarea în cadrul spectacolelor în aer liber. Acestea vor oglindi identitatea culturală şi tradiţiile zonei. Anul acesta, în parcul central al staţiunii vor susţine spectacole ansamblurile folclorice din următoarele comunităţi: Mehadia, Cornereva, Isverna, Baia de Aramă, Padeş, Ponoare, Obârşia Cloşani, cât şi ansamblul folcloric „Dunărea” promovat de Asociaţia Valea Cernei. Totodată, deschiderea va fi marcată de defilarea reprezentanţilor comunităţilor în portul tradiţional caracteristic fiecărei zone.
O altă acţiune amplă din cadrul Festivalului, care a devenit un obicei pentru unităţile şcolare din majoritatea comunităţilor limitrofe parcului naţional, este Concursul de creaţie cu tema „Pinul negru Bănăţean”. Elevii participă la diverse secţiuni – desen, pictură, eseuri, poezie şi cântece – lucrările acestora sunt jurizate şi recompensate cu premii constând din diplome, cărţi, rechizite şi dulciuri.
În decursul anilor datorită acestui Festival, Pinul negru de Banat a devenit o emblemă a zonei ceea ce impune respect şi protecţie. De aici decurge şi motivaţia organizării acestui eveniment cu obiectiv multiplu, acela de menţinere a tradiţiilor, a diversităţii naturale şi a promovării acestora.
sursa :Andrea Cristescu -Responsabil relaţii cu comunităţile şi educaţie ecologică