Localizare

Staţiunea Băile-Herculane este situată în partea de Sud-est a Judeţului Caraş Severin (în regiunea istorică Banat), la extremitatea vestică a Carpaţilor Meridionali, fiind invecinată cu Munţii Mehedinţi la vest şi cu Munţii Cernei la est şi localizată în  Valea Cernei, pe ambele maluri ale râului, aproape de locul unde acesta se întâlneşte cu râul Belareca, la o distanţă de circa 18 km în amonte de vărsarea Cernei în fluviul Dunărea. Băile Herculane este cel mai mic oraş între cele opt localităţi urbane ale judeţului, după numărul de locuitori.

Oraşul se află pe cursul râului Cerna, delimitat de Munţii Mehedinţi la Est şi Munţii Cernei la Vest, intr-un ţinut al mcalcarelor şi al minunăţiilor naturii sălbatice. Fiind situat pe aceiaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, coordonatele ii conferă un climat agreabil de tip depresionar cu influenţe vestice şi sud-mediteraneene.

Deşi situat la o altidudine de 168 m, aerul puternic ionizat corespunde unei purităţi corespunzatoare unei altitudini de peste 2500 de metri, in condiţii de presiune atmosferica medie de 750,6 mm/Hg, la o temperatura medie anuală de 10,5 °C.

Cum ajung la Băile Herculane ?

Cu trenul – venind pe linia ferată magistrala numarul 900, București-Craiova-Timișoara. În gara din Băile Herculane, opresc toate trenurile de călatori, și este amplasata la 1 km distanță față de stațiune. Curse regulate de autobuze, duc calatorii in stațiune.

Cu mașina – pe drumul D.N. 6 (E70 ) sau  de pe Valea Cernei, drumul care face l e gătura Tg. Jiu-Baia de Arama-Herculane (D.N. 67 D).

Cu vaporul – , staţiunea Băile Herculane este accesibilă şi pe calea fluvială a Dunării fie dinspre vest: Viena-Budapesta-Belgrad-Orşova, fie dinspre est: Sulina-Galaţi-Drobeta Turnu Severin-Orşova.

Cu avionul – pe aeroporturile din  Timisoara sau Craiova.

Pe jos – pe poteci montane marcate , turistii care traverseaza culmea Muntilor Mehedinti, venind din nordul Olteniei sau culmea Muntilor Cernei, sau dinspre Ţarcu si Retezat pot ajunge in Baile Herculane.

Coordonatele geografice sunt 22.414167° longitudine estică şi 44.878611° latitudine vestică,  la întretăierea paralelei nordice 44º52’ cu meridianul estic 23º30’, Oraşul este situat la doar 12 km distanţă de graniţa cu Judeţul Mehedinţi, la 19 kilometri de Orşova, 41 kilometri nord-vest de Drobeta Turnu Severin (reşedinţa Judeţului Mehedinţi), 72 kilometri distanţă de Caransebeş şi 123 kilometri faţă de Reşiţa (reşedinţa Judeţului Caraş Severin), şi la 25 de km de frontiera cu Serbia.

Localităţile cele mai apropiate sunt comuna Mehadia la 11 km şi comuna Topleţ la 13 km. Peste culmea Munţilor Cernei se află satele Valea Bolvaşniţa şi Bogâltin. Culmea Munţilor Mehedinţi desparte staţiunea de satele olteneşti din plaiurile Mehedinţilor: Podeni, Gornenţi, Costeşti, Prejna, Isverna. Pe tot cursul Cernei pot fi văzute căsuţe risipite prin poieni sau pe cleanţuri care aparţin comunei Cornereva. O grupare de case se gaseste la 36 km, în cătunul Cerna-Sat. În amonte de acesta se afla barajul Valea lui Iovan, aparţinând sistemului energetic Cerna-Motru-Tismana.

    Fie cã s-a numit “AD AQUAS HERCULI SACRAS AD MEDIAM”, fie cã s-a numit “HERKULESBAD”sau “HERKULES FÜRDO” sau “Bãile de la Mehadia”, stațiunea de pe Valea Cernei a fascinat, de-a lungul a aproape douã milenii de existenţã atât oameni simpli, veniţi sã-și caute de sãnãtate cât și importante personalitãți politice, culturale și chiar capete încoronate care au venit pe malurile Cernei atrași de miraculoasele ape termale, de aerul cu o puternicã ionizare negativã, de frumuseþea peisajului, gãsind aici locul ideal pentru întâlniri de stat sau, pur și simplu, pentru relaxare și agrement, şi au găsit aici ,,în această Vale a Cernei  cea mai frumoasă stațiune de pe continent,,.